Berita & Peristiwa 新闻与事件 - Berita Sekolah 学校新闻

SM Sung SIEW(CF) PERTANDINGAN YOUTH TECHNOLOGY ASIAN CHALLENGE 2023 2023年亚洲青年科技挑战赛
08 Apr 2023 School Admin - SMJK SUNG SIEW (SABAH, SANDAKAN)

双修学生在2023年亚洲青年科技挑战赛中崭露头角

两位双修中学学生于
2023年3月29日,参与2023 年亚洲青年科技挑战赛(Youth Technology Asian Challenge 2023 )的最佳视频主持人”(The Best Video Presenter)组别的线上比赛,他们在领队老师,Petronella Gilbert Resin 女生的指导下,一击即中,成功晋级决赛,成为这组别里五支大马代表队伍之一。这两位崭露头角同学是来自4E班的丘沂暳和杨安琪

这次的竞赛主题是“创新数字挑战”(Cabaran Digital Inovatif)。参赛者可以以任何呈献方式,针对“可持续发展目标(SDG)”发表他们的作品。

这两位同学出色的表现让他们将于5月4至7日出席在印尼,泗水进行的2023 年国际创意与创新奖 (ICIA)颁奖典礼“Anugerah Kreativiti dan Inovasi Antarabangsa (ICIA) 2023。此典礼是亚洲世界创意与创新节的一部分。此外,他们将有机会参加国际创意与创新奖 (ICIA)。该奖项旨在通过与世界创意与创新相结合的在线竞赛和合作形式组织的创意和创新体验,为年轻创新者提供数字学习平台(WCID) )由联合国发起,作为庆祝创造力和创新的一部分。
期望两位学生可以再创佳绩,在国际创意与创新奖(ICIA)再下一城,扬名海外。

2 orang murid Sung Siew telah menyertai  Youth Technology Asian Challenge 2023 pada 29 Mac 2023, kategori “The Best Video Presenter”. Di bawah bimbingan guru pembimbing mereka, Pn. Petronella Gilbert Resin, 2 orang murid berkenaan telah terpilih, menjadi salah satu pasukan daripada 5 pasukan yang akan mewakili Malaysia, menyertai Pertandingan ICIA, peringkat antarabangsa. Mereka ialah Ava Khoo Yin Hui (4E) dan Angie Yong On Kei (4E).

Tema pertandingan ini ialah “Cabaran Digital Inovatif”. Peserta dibenarkan membuat persembahan/membentangkan idea dalam sebarang jenis format, berasaskan matlamat pembangunan mampan (SDG).

Pembentangan mereka yang manarik telah membenarkan mereka mendapat anugerah untuk menghadiri Anugerah Kreativiti dan Inovasi Antarabangsa (ICIA) 2023 di Surabaya, Indonesia. Anugerah ini merupakan sebahagian daripada Perayaan Kreativiti dan Inovasi Dunia di Asia. Peserta yang terpilih akan diberi peluang untuk menyertai Anugerah Kreativiti dan Inovasi Antarabangsa (ICIA), yang direka sebagai platform pembelajaran digital untuk inovator muda melalui pengalaman kreativiti dan inovasi yang dianjurkan dalam bentuk pertandingan dalam talian dan kerjasama yang berintegrasi dengan Dunia Hari Kreativiti dan Inovasi (WCID) yang dimulakan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai sebahagian daripada sambutan kreativiti dan inovasi.

Semoga dua orang murid berkenaan dapat terus memperoleh kemenangan dalam pertandingan ICIA, mengharumkan nama negara kita.

Carian 搜索

Tarikh Bermula 开始日期 :
Tarikh Berakhir 结束日期 :
Berita & Peristiwa 新闻与事件 : Berita Sekolah 学校新闻  Berita Kokurikulum 活动新闻   Kalender Peristiwa 行事历

Poskan Komen 发表评论

Penulis 作者 :