三德华中 5学生考获11A佳绩 Taniah kepada 5 pelajar SMJK Sam Tet mendapat 11A dalam peperiksaan SPM
19 Jun 2022 Lee Mei Hua

(怡保16日讯)怡保三德华中在今日放榜的大马教育文凭(SPM)考试中,共有5名学生考获11A佳绩。

考获11A的陈加轩接受《大霹雳》社区报访问时指出,他对能获11A成绩感到意外,因为在预试时,他是考取9A成绩。本是总学长的他表示,虽然他是总学长,但疫情期间活动减少,他多了时间学习,每天都花上2小时来温习。

考获11A佳绩的游满鸿对自己的未来有一个很明确的方向。他指出,他的志愿是成为精算师,他曾经在查看资料时发现,拥有会计知识有助十成为精算师。因此,他虽然是理科生,但为了将来的生涯规划,他决定在大马教育文凭考试中多报考会计科。

他说,开始的时候,要学习会计科的确有一些辛苦,毕竟理科功课原本就已很繁重,加上会计科得到校外去补习学习(疫情期间线上参与补习课程)。然而,他凭著一股坚持,遇上不明白的地方便向补习老师请教,甚至也上网寻找资料,让自己多一点理 解。

他说,他在预试时获取6A的成绩,11A是他没有预料到的成绩。

Seramai 5 pelajar mendapat 11A dalam Peperiksaan Sijil Pendiddikan Malaysia (SPM) yang diumumkan pada 16 Jun 2022.

Saudara Tan Jia Xuan berasa puas hati kerana mendapat 11A dalam peperiksaan SPM. Sebagai Ketua Pengawas, saudara Tan Jia Xuan mempunyai lebih masa untuk belajar semasa penularan wabak COVID-19. Dia menggunakan 2 jam untuk belajar dan mengulang kaji setiap hari.

Saudara Yeow Mun Hung juga salah satu pelajar yang mendapat 11A dalam peperiksaan SPM. Saudara Yeow Mun Hung mempunyai hala tuju yang sangat jelas selepas sekolah menengah. Dia menegaskan bahawa cita-citanya adalah untuk menjadi seorang aktuari dan dia mengakui bahawa pengetahuan perakaunan akan membantunya menjadi seorang aktuari. Justeri, dia mengambil keputusan untuk memohon subjek Prinsip Perakaunan dalam SPM walupun dia merupakan seorang pelajar Sains.

Katanya, dia berasa sangat susah pada awalnya sebab kebanyakkan kerja rumah mata pelajaran sains. Dia belajar Prinsip Perakauanan di luar sekolah. Namun begitu, saudara Yeow Mun Hung akan mengemukakan pertanyaannya kepada guru-guru semasa dia tidak faham. Dia juga mencari maklumat di internet untuk pemahanan yang lebih. Dia tidak menyangka keputusannya yang agak baik kerana dia hanya mengdapat 6A dalam pra ujian SPM.