三德华中“满江红”后进生 参与“获取及格证证书”课程获文凭了 Taniah kepada pelajar SMJK Sam Tet berjaya mendapat Sijil SPM selepas menyertai Program "Mendaoat Sijil SPM"
19 Jun 2022 Lee Mei Hua

(怡保16日讯)当许多人为大马教育文凭(SPM) 考试的卓越成绩而欢呼时,怡保三德华中的后进生也为他们能够参与校方推动的获取及格证书课程,成绩不但明显进步,还成功在大马教育文凭放榜时获取一纸文凭而感到兴奋不已。

这批学生在过去的求学生涯中,与红字不及格为伍,纵使想要脱胎换骨,振奋起来,奈何却不知道从何开始。 直至学校推动获取及格证书课程时,他们便努力地追赶进度最终得以获取大马教育文凭考试证书。

他们当中有人原本已经觉得无望,准备开始求职生涯,但今日成绩出炉后,对本身所获的成绩始料不及,在兴奋之余,也对接下来的人生规划有了改变。

这是三德华中第2年推出获取及格证书课程,并获得不错的效果。受邀参与获取及格 证书课程的后进生,都是预试时历史和马来文不及格的学生。他们是于大马教育文凭考试 前的2个月,每天早上715分至930分进行密集温习,好让他们可以达到历史和马来文及历史至少符合大马教育文凭考试及格,可以获取大马教育文凭证书的资格。

参与获取及格证书课程的三德华中学生榻永钧接受本报访问时指出,他从小学开始成绩 就不是很好,分数一直徘徊在单数和双数之间。他对此已经麻木了,但今日在成绩放榜后, 没有预料到自己能够获取及格,让他感到惊喜。

他说,他本来已经打算工作了,但现在获取及格成绩后,他开始对自己未来的生涯规划有了改变,介于升学和工作之间徘徊。

他表示,他自一年级上考场参与第一场考试后,就从来没有考过好成绩。这些年来,他一直给身边的朋友嘲笑,指他。他也曾经很想努力,但不知道第一步该如何是好。

对于朋友们的嘲笑,榻永钧没有放在心上,反而这些嘲笑变成激励他的养份。他指出,他不想拿自己和别人比较,他只想自己跟自己比较。中三那一年开始,当他意识到中三评估 考试的不及格,可能他的大马教育文凭考试成绩也同样会步上不及格的后尘,因此,他从中四开始便努力。

“中四那一年是疫情爆发期间,大家都转为线上上课。我在线上课堂尽量用心聆听,一旦听不明白便发问。到了中五则开始紧张,在参与获取及格证书课程后,就把焦点专注 在马来文和历史科。

另一名参与获取及格证书课程的欧俊乐指出, 一直以来,他的马来文和历史成绩大部份时候都不及格, 但在参与 “获取及格证书课程后,他至少掌握了马来文,尤其是在作文方面的技巧,让他了解在考场上如何应对考题。

他说,最终他的马来文考获C+,历史则考获B

Ketika ramai pelajar bersorak gembira kerana mendapat keputusan cemerlang dalam Sijil Pendidikan Malaysia(SPM), pelajar yang lemah dalam akademik dan telah menyertai Program “Mendapat Sijil SPM” yang dianjurkan oleh pihak sekolah SMJK Sam Tet terdapat juga mendapat keputusan yang agak baik. Mereka berpuas hati dengan keputusan yang didapati dan berasa gembira kerana berjaya mendapat Sijil SPM.

Pada masa yang lalu, pelajar-pelajar ini sentiasa gagal dalam peperiksaan mereka. Walaupun mereka ingin bermula untuk belajar bersungguh-sungguh, tetapi mereka tidak mengetahui cara untuk memulakan uasaha mereka. Situasi ini telah bermula sehinggalah pihak sekolah mempromosikan Program “Mendapat Sijil SPM”. Mereka bertungkus lumus belajar dan mengejar jejak kawan-kawan mereka dan akhirnya Berjaya mendapat Sijil SPM.

Terdapat juga ada pelajar antara mereka mula-mulanya telah berputus asa dalam akademik dan bersedia untuk mencari pekerjaan. Namun begitu, selepas keputusan SPM diumumkan pada hari 16 Jun, mereka terkejut dengan keputusan yang diperolehi. Hal ini telah mengubah minda mereka untuk menuntut pelajaran juga selepas SPM.

Tahun ini merupakan tahun ke-2 SMJK Sam Tet melancarkan Program “Mendapat Sijil SPM”, dan ia mendapat sambutan yang agak baik. Pelajar yang lemah dalam akademik terutamanya pelajar-pelajar yang gagal dalam pra peperiksaan Sejarah atau Bahsasa Melayu dijemput untuk menyertai Program “Mendapat Sijil SPM”. Sejak dua bulan sebelum SPM, mereka diminta membuat ulang kaji intensif setiap hari dari 7.15 pagi hingga 9.30 pagi supaya mereka boleh lulus mata pelajaran Sejarah dan Bahasa Melayu dalam SPM dan berjaya mendapat sijil SPM.

Saudara Vito Hen Wing Kuang merupakan salah satu pelajar yang mengambil bahagian dalam Program “Mendapat Sijil SPM”. Merunut perkataannya, saudari Vito Hen tidak menyangka dengan keputusannya yang agak baik kerana grednya tidak begitu baik sejak sekolah rendah. Mula-mulanya, saudara Vito Hen telah merancang untuk bekerja selepas sekolah menengah. Namun begitu, dia telah mengubah rancangan kerjaya masa depannya selepas mendapat gred lulus dalam SPM.

Saudara Aw Jun Le juga salah satu pelajar yang mengambil bahagian dalam Program “Mendapat Sijil SPM”. Menurut perkataannya, dia sering gagal dalam Bahasa Melayu dan Sejarah. Selepas menyertai Program “Mendapat Sijil SPM”, dia telah menguasai kemahiran dan teknik untuk menjawab soalan dalam peperiksaan Bahasa Melayu. Saudara Aw Jun Le telah mendapat C+ dalam Bahasa Melayu dan B dalam Sejarah.