SMJK School Portal - PENANG CHINESE GIRLS' HIGH SCHOOL

iSchool部落格 iSchool Blogs

参访交流活动
24 Sep 2023 School Admin - SMJK PEREMPUAN CHINA PULAU PINANG

2023918日,本校很荣幸可以接待来自泰国的 Maharach Municipal Schoo l的师生来到本校。本校由校长,副校长以及辅导主人共同接待。

文化交流和建立友好关系是非常重要的,可以帮助本校学生拓宽视野,增进彼此的理解和尊重。在这次活动中,学生们有机会互相了解和分享各自的文化和生活经验,这对于培养国际化的视野和跨文化交流技能是非常有益的。通过观摩泰国同学的文化展示和参与马来西亚传统舞蹈,他们可以更深入地体验到不同文化的魅力。

这样的访问活动还可以加强两校之间的合作关系,为将来可能的交流项目奠定基础。希望这次的交流活动能够为参与的学生们留下难忘的回忆,同时也为两国之间的友好关系注入新的活力。祝愿这次访问活动取得圆满成功!

On September 18, 2023, our school was honored to host students and teachers from Maharach Municipal School in Thailand. Our school was jointly received by the principal, vice principal, and mentors.

Cultural exchange and the establishment of friendly relations are of great importance, as they can help broaden the horizons of our students and foster mutual understanding and respect. In this event, students had the opportunity to get to know each other and share their respective cultures and life experiences, which is highly beneficial for cultivating an international perspective and cross-cultural communication skills. By witnessing cultural presentations from our Thai counterparts and participating in traditional Malaysian dances, they could immerse themselves more deeply in the charm of different cultures.

Such visitation activities can also strengthen cooperation between our schools, laying the foundation for potential future exchange programs. We hope that this exchange event will leave unforgettable memories for the participating students and inject new vitality into the friendly relations between our two countries. We wish this visitation event great success.

Pada 18 September 2023, sekolah kami dengan bangga menerima pelajar dan guru dari Maharach Municipal School di Thailand. Sekolah kami diterima bersama oleh ketua sekolah, naib ketua sekolah, dan mentor-mentor.

Pertukaran budaya dan penubuhan hubungan mesra adalah sangat penting, kerana ia boleh membantu meluaskan wawasan pelajar-pelajar kami dan memupuk pemahaman dan saling hormat-menghormati. Dalam acara ini, pelajar-pelajar berpeluang untuk berkenalan dan berkongsi budaya dan pengalaman hidup masing-masing, yang amat bermanfaat untuk memupuk perspektif antarabangsa dan kemahiran komunikasi antara budaya. Dengan menyaksikan persembahan budaya dari rakan-rakan Thailand kami dan mengambil bahagian dalam tarian tradisional Malaysia, mereka dapat lebih mendalam merasai daya tarikan budaya yang berbeza.

Aktiviti lawatan seperti ini juga boleh mengukuhkan kerjasama antara sekolah kami, membentuk asas untuk program pertukaran masa depan yang mungkin. Kami berharap acara pertukaran ini akan meninggalkan kenangan yang tidak terlupakan bagi pelajar-pelajar yang mengambil bahagian dan menyuntikkan semangat baru ke dalam hubungan mesra antara kedua-dua negara kami. Kami mengucapkan selamat maju jaya untuk acara lawatan ini.