Berita & Peristiwa 新闻与事件 - Berita Sekolah 学校新闻

MAJLIS PELANCARAN DUTA SAHSIAH PEMANGKIN PEMBENTUKAN KARAKTER KARAMAH INSANIAH PERINGKAT SEKOLAH 2023
07 Nov 2023 School Admin - SMJK SUNG SIEW (SABAH, SANDAKAN)

我校与教育局及马来西亚皇家警察携手合作,推动《由我形象大使引航,塑造完美品格人才》计划,以在校园环境塑造完美品格的学生,减少学生的纪律问题。

在11月7日(星期一),上午六时四十五分举办的推介礼上,学校联络警官 Inspektor Norainie Binti Abdul Munap  莅临本校,与学生进行交流互动。出席嘉宾还包括家教协会主席 Dr. Peter Jr Naintin.

根据Norainie 警官表示此项计划是为了塑造完美品格的学生形象大使,推崇高尚的品德修养,以减少学校纪律问题。她也表示希望借着这些形象大使能为学生们带来好榜样, 塑造一个互助互爱,纪律良好的校园环境。本校校长郭志恩在致词时呼吁学生们当借着此计划对于校园霸凌及性骚扰事件有所醒觉。他希望这些形象大使都能成为学生们的楷模。每位学生都能向他们学习,成为一个遵守纪律的好学生,以创造更和谐的校园环境。

以下是学生大使的名单:

1. MUHAMMAD HAIRUL NIZAM BIN HUSAINI

(Wakil pengawas junior)

2. LO YUAN XING

(Pengawas pusat sumber)

3. KAYLEAN ISABELLE ANGKEE

(Pembimbing Rakan Sebaya)

4. QUENISHA KAN JIA HUI

(Wakil tingkatan 4 Pengawas PS )

5. ISAAC CHIN YIJIE

(Wakil ketua-ketua tingkatan)

6. VENUS LIEW XIN

(Wakil pengawas junior)

7. RAYYAN ZIQRY BIN EFFENDY

(Wakil Tingkatan 1 Pengawas junior)

7 November 2023

6.45 pagi – 7.30 pagi

Astaka, SM Sung Siew (CF)

Usaha menangani permasalahan disiplin dan salah laku murid di sekolah dipergiat dengan kerjasama antara KPM dan PDRM. Penglibatan PDRM dalam kawasan sekolah adalah melalui Pegawai Perhubungan Sekolah (PPS) di semua sekolah. Oleh itu, satu program telah dilancarkan di seluruh negara telah dilaksanakan bagi merealisasikan usaha ini iaitu Program Duta Sahsiah Pemangkin Pembentukan Karakter Karamah Insaniah. Di SM Sung Siew (CF) seramai 7 orang murid telah dipilih sebagai Duta Sahsiah dengan harapan mereka dapat membantu memberi kefahaman berkaitan kesan salah laku buli dan gangguan seksual. Majlis yang dirasmikan oleh En. Kwok Chee Yen Pengetua SM Sung Siew (CF) ini turut dihadiri oleh Inspektor Norainie binti Abdul Manap Pegawai Perhubungan Sekolah (PPS) dan Dr. Peter Jr. Naintin YDP PIBG Sekolah. Semoga melalui program ini dapat mendidik murid tentang salah laku buli dan gangguan seksual di sekolah seterusnya mengekang daripada perkara ini berlaku di sini.

Sekian “ Sung Siew Forever, We Rise Together” (W03)

Carian 搜索

Tarikh Bermula 开始日期 :
Tarikh Berakhir 结束日期 :
Berita & Peristiwa 新闻与事件 : Berita Sekolah 学校新闻  Berita Kokurikulum 活动新闻   Kalender Peristiwa 行事历

Poskan Komen 发表评论

Penulis 作者 :