Cooking competition
07 Nov 2016 Low Chin Boon

On the 7th of November, a cooking competition was held. In this competition, only natural gas and spaghettis were prepared by the school authorities.All the contestants displayed their cooking talent during the competition. Teachers and parents were also present during the competition to give support to the contestants. In addition, Chef Lim from Takashima Cake House was the competition's judge. Lecturers from Keris College also attended the competition to give support to the contestants. After a few rounds of consideration, the “火山烧烤” emerged as the champion for this competition.

我校于11月7日在学校的化学实验室为所有中三的同学们举办了一场烹饪比赛, 反应非常热烈。 比赛当天,校方只准备煤气和意大利面条,学生们谨慎配合,料理食材,认真投入,大显身手。他们还准备了精致的餐具,配合盛放所煮的食物。更棒的是,比赛组合中,有一组学生“火山烧烤”组还穿上厨师服装,显示对厨艺专业至高的精神,进行烹饪程序,发挥各自的才华,深受讃扬。师长还亲临现场为学生打气,气氛愉快。 答卡詩玛甜品屋 (Takashima Cake house )厨艺精湛的林师傅, 担任当天比赛的评审员。克利斯学院 (Keris College )老师也到场给于支持。经过仔细评估后,“火山烧烤”组合的西餐料理是大赢家,勇夺冠军。此比赛于于下午1时结束。

SMJK Sam Tet telah mengadakan satu pertandingan memasak untuk semua pelajar Tingkatan 3 pada 7 November 2016. Pertandingan tersebut bertempat di Makmal dan mendapat sambutan yang menggalakkan daripada pelajar-pelajar. Pihak sekolah telah membekalkan gas memasak and pasta untuk para peserta. Peserta sekalian telah berusaha menunjukkan bakat mereka yang tersendiri agar mampu menghidangkan hidangan yang  dapat menambat hati para pengadil. Lebih- lebih lagi, mereka juga menggunakan pinggan dan mangkuk yang istimewa untuk menghidangkan hidangan mereka. Sekumpulan peserta yang menyediakan hidangan istimewa telah memakai pakaian seragam chef memasak semasa pertandingan dijalankan. Perbuatan kumpulan ini telah menunjukkan keghairahan mereka dalam bidang memasak. Guru-guru , termasuklah pensyarah dari Keris College dan ibu bapa peserta-peserta turut hadir untuk memberikan sokongan kepada mereka. Encik Lim yang merupakan chef dari Takashima Cake House telah menyandang sebagai pengadil pada hari tersebut. Setelah penilaian telah dibuat, kumpulan yang menyediakan hidangan istimewa ala Barat telah merangkul juara dalam pertandingan tersebut. Pertandingan memasak ini  tamat pada pukul 1 petang.

Redource by: Wong Jowin, Low Chin Boon, Yong Mun Zheng
Photos credit to: Cheah Zhen Hao