LDP Panitia Pendidikan Moral
25 Apr 2013 School Admin - SMJK PHOR TAY (PENANG, GEORGETOWN)

LDP Peningkatan Kemahiran Menjawab Soalan Struktur dan Esei Pendidikan Moral dan Panduan Penyediaan Folio/Penilaian Sahsiah

LDP Pen. Moral telah diadakan pada 6 April 2013. LDP ini diadakan di Bilik Kemanusiaan SMJK Phor Tay. Seramai tiga orang penceramah telah mengendalikan LDP. Guru Moral Ting. 1 hingga Ting. 5 telah menghadiri LDP ini.  Tujuan LDP ini adalah untuk meningkatkan pengetahuan guru-guru Moral tentang skema pemarkahan soalan struktur dan esei yang merupakan komponen utama Kertas Pen. Moral SPM 1225/1.

Selain menyampaikan cara pemarkahan, guru-guru juga didedahkan kepada cara mengajar nilai moral dengan fokus utama diberikan kepada kata kunci nilai. Sesi menjawab soalan secara praktikal juga diadakan bagi mengetahui sejauh mana guru menguasai teknik yang telah disampaikan.

Guru-guru khususnya guru Moral Tingkatan 4 juga didedahkan  kepada komponen Kertas Moral 1225/2 yang terdiri daripada penyediaan folio yang merangkumi empat kali kerja amal daripada bidang nilai yang ditetapkan. Guru juga dimaklumkan tentang cara penilaian sahsiah dilaksanakan.