今天是阳历 2024 年 04 月 26 日 星期五 农历 三月月 十八日

SAMBUTAN HARI GURU, PESTA KAAMATAN, HARI RAYA AIDILFITRI & PERAYAAN DUAN WU 教师节,丰收节,开斋节暨端午节庆典 [29.06.2018]
29/06/2018 • School Admin - SMJK CHUNG HWA (SABAH, TENOM) • SMJK CHUNG HWA TENOM 丹南中华国民型华文中学

SMJK Chung Hwa Tenom telah mengadakan Perayaan 4 dalam 1 iaitu Sambutan Hari Guru, Pesta Kaamatan, Hari Raya Aidilfitri dan Perayaan Duan Wu pada 29 Jun 2018. Majlis tersebut dirasmikan oleh Encik Ng Tet Hau J.M.N. , Pengerusi Lembaga Pengelola Sekolah. Tujuan perayaan ini diadakan adalah untuk mewujudkan perpaduan dan mengeratkan hubungan silaturahim dalam kalangan seluruh warga SMJK Chung Hwa Tenom.

Pada hari tersebut, pelbagai aktiviti telah dijalankan. Antaranya adalah sukaneka , pertandingan Bot Naga, penyampaian anugerah-anugerah dan jamuan rumah terbuka setiap tingkatan.

丹南中华国民型中学于2018629日在该校户外礼堂及篮球场举办教师节、开斋节、丰收节及端午节“四合一”庆典。当天庆典的主礼嘉宾是丹中董事长黄德孝先生。此庆典的宗旨是为了体现马来西亚多元文化之美、团结各族及促进各族融洽和谐相处。

为了庆祝这重大的庆典,校方准备了许多有创意的游戏让老师及学生一同参与。例如:踩高跷(Rampanau)、掰手腕(Gusti Lengan)、裹马来粽(Menganyum Ketupat)、制作“Onde-onde”、“Ambuyat”和划龙舟等比赛。各班学生还准备了许多传统美食与大家分享。这些活动都受到老师和学生的热烈参与,场面一片温馨热闹。