今天是阳历 2024 年 04 月 19 日 星期五 农历 三月月 十一日

Sasaran SPM
01/02/2016 • Brenda Lee Kar Mun • Filed Under 文件存於 Sasaran SPM • SMJK SAM TET 怡保三德国民型中学

SMJK Sam Tet sets exam targets for all the Form 5 Students on the 1st of February of 2016. A ceremony was held during our school assembly. Each subject’s target for the SPM examination was set based on their Form 4 school exam results. The school authority hopes students can be more confident learning to improve themselves in every aspect. Simultaneously, teachers and parents play a vital role in ensuring the students do well academically by giving support and encouragement to them. This programme is a motivation for all the students to do well in their studies. Tan Jia Kai who was the top student of 2014 was elected to lead all the Form 5 students to make a vow that they will strive for the best! This ceremony was witnessed by our principal, Mr Lau Swee Mun, Senior Assistants and all the Form 5 teachers.

三德中学特定为中五学生锁定考试目标,配合教育局的使命。
三德中学于2016年2月1日周会时举行中五生领取各科目标成绩仪式。学生的各科目标成绩是以中四年考时的成绩为准,校方基于学生的成绩,锁定每位学生在各科所要达到的目标成绩。
校方举行此项仪式的目的是要确定每位学生对自己的潜能有所认同,以及更了解自己的学习进度,提升学术程度。同时,教师和家长也互相扮演各自的角色,解决学生,孩子所面对的问题,给于精神上的支持和鼓励,协助学生,以获取辉煌的成绩。
校方还指出,“一纸目标”,是一种推动力,能引发一个学生对学问的热情与冲力,使一位学生由静态的等待,变为动态的钻研和追求,给他们一种勇往直前的能量,用心完成课业,向老师学习,解决疑问。
陈嘉凯同学是去年中四班全校成绩最顶尖的学生。他被校方选为学生代表,在大会上宣誓。全体中五生随着激昂大声宣誓,“我们全力以赴”!
大会仪式由刘瑞文校长,冯带友副校长,各副校长和中五级任老师见证。

Pada 1 Febuari 2016, pihak sekolah telah memberikan sasaran setiap mata pelajaran bagi setiap pelajar tingkatan 5 semasa perhimpunan dijalankan untuk melaksanakan arahan daripada pihak kerajaan. Sasaran tersebut adalah berdasarkan keputusan setiap mata pelajaran semasa tingkatan 4. Pemberian sasaran ini adalah untuk membolehkan setiap pelajar supaya mengakui bakat sendiri dan lebih memahami pembelajaran sendiri. Hal ini dapat meningkatakan akademik pelajar.Sementara itu, guru-guru dan ibu bapa juga memainkan peranan yang penting. Mereka sepatutnya menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh pelajar, memberi sokongan dan dorongdan sentiasa kepada pelajar supaya pelajar dapat mendapat keputusan yang cemerlang dalam bidang akademik. Selanjutnya, pihak sekolah juga mengatakan bahawa program “ Sasaran Dalam Satu Kertas” memang dapatlah memotivasikan pelajar untuk belajar, membolehkan mereka sering tanya cikgu semasa menghadapi mana-mana yang tidak faham.pelajar Tan Jia Kai merupakan pelajat yang paling cemerlang dalam tingkatan 4 pada tahun 2015.Dia telah dipilih untuk mewakili semua pelajar tingkatan 5 untuk bersumpah supaya mereka akan bergigih usaha dalam aspek akademik. Majlis tersebut disaksi oleh pengetua SMJK Sam tet, En.Lau Swee Mun,Penolong Kanan Pentadbiran, Pn Foong Thye Yew, penolong kanan lain-lain serta semua guru kelas tingkatan 5.

Resources: Ooi Jia Hui, Hew Gong Qi