今天是阳历 2024 年 04 月 24 日 星期三 农历 三月月 十六日

Dialogue between Parents and Teachers
22/01/2016 • Ooi Jia Hui • SMJK SAM TET 怡保三德国民型中学

On the 22nd of January 2016, SMJK Sam Tet organized a “Dialogue between Parents and Teachers”. The purpose of organizing this programme is to improve the relationship between parents and teachers, work together and improve students’ learning attitude. This can develop one’s good academic status and a harmony environment in the future.
Besides, our school also organized a talk on PT3 Exam. This talk is to let all parents know more about the concept of the examination and the progress of our school to make this programme a success.
The speaker of the talk was Madam Foong Thye Yew, Senior Assistance of SMJK Sam Tet. Many students and parents attended this talk. Madam Foong also answered all questions asked by the parents.
Our school principal, Mr Lau Swee Mun thanked all parents for their cooperation and support. To ensure that students are doing work, our principal checked all of the students’ workbooks and exercise books.

三德中学于2016年1月22日举办了家长教师交流会,加强校方与家长的联系,互相携手合作,提升学生求学的态度,同时,培育品学兼优的年青一代,从而制造一个健康和谐的社会。
有鉴于此,三德中学举办了一个PT3考试制度讲解会,让家长多了解此考试制度,及校方的准备运作过程。
当天的讲解会是由第一副校长冯带友主讲,学生家长非常踊跃出席此讲解会。家长悉心聆听冯副校长的汇报和讲解,他们极关心孩子的学业,冯副校长也一一为家长解答疑惑。
刘瑞文校长也非常感激家长的合作和高出席率。家长的热忱与支持,互相配合,成功落实学校的特别计划。
校方准备了语文特别班给学习进度比较弱的学 生。除此之外,校长已开始检查学生的作业簿。他要确定学生不间断的学习,做功课,以期达到高素质的求学态度。

Pada 22 Januari 2016, SMJK Sam Tet telah menganjurkan satu program bertajuk "Dialog Ibu Bapa". Tujuan program ini adalah untuk mengeratkan hubungan antara ibu bapa dan guru dan memperbaiki sikap pembelajaran semua pelajar. Pada masa yang sama, ini boleh mengembangkan status akademik seseorang yang baik dan membina persekitaran yang harmoni pada masa depan.
Selain itu, sekolah kami juga telah menganjurkan sebuah ceramah mengenai Peperiksaan PT3. Tujuan mengadakan ceramah ini adalah untuk meningkakatkan kesefahaman semua ibu bapa tentang konsep peperiksaan dan kemajuan sekolah kami untuk membuat program ini dengan berjaya.
Penceramah ceramah tersebut adalah Puan Foong Thye Yew, Penolong Kanan Pentadbiran SMJK Sam Tet. Ramai pelajar dan ibu bapa telah menghadiri ceramah ini . Semua ibu bapa memberi perhatian yang sepenuhnya semasa Puan Foong menerangkan tentang konsep peperiksaan PT3. Di samping itu, Puan Foong juga menjawab semua soalan-soalan yang ditanya oleh ibu bapa dengan satu demi satu.
Pengetua cemerlang sekolah kami, iaitu Encik Lau Swee Mun mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua ibu bapa atas kerjasama mereka. Dengan sokongan semua ibu bapa, semua aktiviti khas yang dianjurkan oleh sekolah akan berakhir dengan kejayaan pada hari yang seterusnya.
Sekolah kami juga menganjurkan beberapa Kelas Bahasa bagi pelajar-pelajar yang lemah dalam bahasa mereka. Selain itu, pengetua kita juga mula menyemak semua buku kerja dan buku latihan semua pelajar untuk memastikan mereka membuat kerja rumah mereka dan meningkatkan sikap pembelajaran mereka.

Resource: Lai Guang PeiPhotographers : Mok Wing Heng, Chong Wen Ming