PERSEMBAHAN TARIAN SEMPENA PESTA KAAMATAN PERINGKAT NEGERI SABAH 2019 迎合沙巴州级丰收节呈现舞蹈 [30 - 31.05.2019]
11 Jun 2019 School Admin - SMJK CHUNG HWA (SABAH, TENOM)

SMJK Chung Hwa Tenom telah dijemput untuk menjayakan Pesta Kaamatan Peringkat Negeri Sabah yang diadakan di Hongkod Koisaan, KDCA Penampang, Kota Kinabalu anjuran KDCA Sabah pada 30 – 31 Mei 2019 dengan mempersembahkan Tarian Magunatip selama dua hari berturut-turut.

Pada 29 Mei 2019, pelajar-pelajar terlibat dalam acara sambutan pada jam 8.00 hingga 10.00 pagi. Seterusnya, pada jam 11.00 pagi para pelajar terlibat dalam persembahan Tarian Magunatip di Rumah Kebudayaan Murut. Pada jam 2.00 petang, para pelajar diminta mempersembahkan Tarian Magunatip di Pentas Terbuka pula. Seterusnya, sesi bergambar bersama pengunjung sehingga jam 4.00 petang.

Pada hari kedua pula, semua pelajar sekali lagi terlibat dalam acara sambutan ketibaan orang-orang kenamaan ke pesta tersebut. Pada jam 11.30 pagi, para pelajar terlibat dalam persembahan penutup di dewan besar. Persembahan para penari berjalan lancar dan mendapat sorakan meriah daripada para penonton. Sebaik sahaja persembahan selesai,  para penari terlibat dengan sesi bergambar bersama pengunjung di sekitar Rumah Kebudayaan Murut. Pada jam 2.00 petang para penari terlibat menyambut ketibaan dan lawatan Menteri Pembangunan Infrastruktur Sabah, YB Datuk Peter Anthony bersama para kenamaan lain ke rumah kebudayaan tersebut. Para pelajar juga membuat persembahan tarian semasa lawatan itu dan persembahan tersebut mendapat perhatian dan pujian daripada orang ramai.

Walaupun kepenatan, para pelajar berasa sangat seronok kerana dapat menimba pengalaman berharga mengadakan persembahan besar di peringkat negeri, dalam masa yang sama dapat menaikkan dan mengharumkan nama sekolah.

丹南中华中学舞蹈社受邀请助兴于五月三十至三十一日连续两天在兵南邦嘉杜文化中心举行的全州丰收节庆典。

当天参与舞蹈演出的十二位学生从早上就开始参与一系列的活动,他们还特别受邀呈现毛律民族的玛古纳迪舞,并受到群众的热烈喝采。接着舞蹈员参与民众拍照留念和迎接当天出席庆典的房屋部长及各部门的官员。

一连两天的活动让舞蹈员深深地体验到间中的乐趣,在此过程当中也尝试到站在州级大舞台呈现舞蹈的光荣,这一系列的活动无形中也提升了学校的名誉。

Senarai Penari Terlibat Persembahan Sempena Pesta Kaamatan Peringkat Negeri Sabah 2019