PERKHEMAHAN LENCANA KEAHLIAN DAN KURSUS KETUA PATROL PENGAKAP LAUT SMJK CHUNG HWA 海童军制服团体徽章营与领袖训练课程[2-4.03.2018]
04 Mar 2018 School Admin - SMJK CHUNG HWA (SABAH, TENOM)

Perkhemahan Lencana Keahlian dan Kursus Ketua Patrol Pengakap Laut SMJK Chung Hwa telah diadakan pada 2 – 4 Mac bertempat di SMJK Chung Hwa khususnya semua kepada ahli baharu Pengakap Laut.

Aktiviti yang dijalankan berkonsepkan “team building” dan “leadership” dalam organisasi. Contohnya aktiviti patrol iaitu makan berjemaah, debat antara patrol, forum pengakap dan sebagainya. Aktiviti ini memberi peluang kepada peserta untuk memahami budaya dan cara kerja pengakap. Aktiviti diakhiri dengan majlis penutupan dan penganugerahan lencana Usaha dan lencana Jaya kepada ahli yang telah lulus ujian lencan kemahiran pada tahun lepas.

Objektif program ini adalah untuk:

• Memberi pendedahan awal untuk perkhemahan dan aktiviti-aktiviti yang akan datang.
  • Melahirkan remaja yang lebih produktif, kreatif, dan berdisiplin serta mampu menyediakan pemimpin pelapis.
  • Memupuk semangat kerjasama dan toleransi di kalangan peserta memalui aktiviti dalam patrol.
  • Menjadikan remaja yang berkebolehan untuk menjadi pemimpin di masa hadapan

丹南中华国民型华文中学于三月二日至四日联办了制服团体徽章营与海童军领袖训练课程,主要是特别为新成员而设定的。这次的训练课程营活动全以团体组织方式进行,其主要目的是让团员们了解童子军的工作方式与文化。两天两夜的训练课程序营于三月四日下午圆满结束,在闭幕典礼上颁发有关徽章给所有于去年通过考试合格的成员们。

这次活动的目标是:

1. 给予学生提前了解即将来临的训练营和各项活动。