MINGGU ANTI DADAH 反毒周 [ 26.02 - 01.03.2018]
01 Mar 2018 School Admin - SMJK CHUNG HWA (SABAH, TENOM)

Pelancaran dan perasmian telah diadakan pada hari Isnin, 26 Februari 2018. Majlis telah dirasmikan oleh Pengetua SMJK Chung Hwa Tenom , En. Kwok Chee Yen.

Objektif Minggu Anti Dadah diadakan adalah untuk

i)   Meningkatkan pengetahuan, kefahaman dan kemahiran Pendidikan

Pencegahan Dadah kepada pelajar, guru dan kakitangan sekolah supaya

dapat mengelakkan diri daripada terjebak daripada dadah.

ii)  Membina ketahanan dan jati diri yang tinggi di kalangan pelajar dari

segi fizikal, emosi, mental dan rohani.

iii)  Membentuk budaya dan tingkah laku positif dan mengamalkan nilai-nilai

murni di kalangan pelajar

iv)  Meningkatkan motivasi dan jati diri pelajar supaya menjadi cemerlang

dalam kerjaya dan kehidupan.

Beberapa aktiviti telah diadakan sepanjang minggu anti dadah seperti pertandingan melukis poster, pertandingan mewarna poster,  kuiz, ceramah PPDa, Mesej 5 minit anti dadah dan Urine Test.

Satu program anti dadah iaitu 'Program Jauhi Dadah' juga telah diadakan di Dewan Lee Sin Fook, SJKC Chung Hwa pada 26 Februari 2018 pada masa 11.00 pagi - 12.30 tengahari. Program tersebut merupakan anjuran bersama SMJK Chung Hwa dengan NGO (Persatuan Anti Dadah) dari Semenanjung. Murid-murid SJKC Chung Hwa dan murid dari SM Tshung Tsin juga turut hadir bersama mengikuti program tersebut.

丹南中华中学于二月二十六日推展反毒运动周,并由校长支持推展礼。
推展反毒运动周的目标是:
1)让学生与教职员提高对毒品的认识以及警惕自己不受毒品的引诱。
2)建立学生们崇高的品德与纯洁的心态。
3.朔造良好品行与高思维的学生。

4)提高学生们的激励与自信心以便未来能达到事业和生活上辉煌的成就。

在整个反毒周里有举办各种比赛,例如:绘画海报比赛,上色海报比赛,问答比赛,讲座会等活动。除此之外,本校全体师生于二月二十六日上午11:00至12:30出席在中华小学李新福大礼堂举办的反毒分享讲座会,并由来自全马各州11位成功的戒毒者讲述他们的遭遇。该活动的主题为“远离毒品,珍惜生命”。这次的活动是由中华中学与马来西亚反毒学会联办,也让学生们上了一堂非常宝贵和有意义的课程。当天主办当局也邀请中华小学与崇正中学的师生们出席这次难得的反毒分享会。