Co-Curriculum 课外活动 - Sports 体育

Badminton News 新闻

Chairperson 主席: 严文静
Secretary 秘书: 张世民
Treasurer 财政 : 李秀柔

羽毛球学会

(一)2011/2012年顾问及委员

顾问老师: 陈淑芬师, Pn. Fatimah Yunos, Pn. Melati, En. Ganesan

主席: 严文静

副主席:胡韵慈

秘书:张世民

财政:李秀柔

中五理事:廖炳聪

中四理事:钱俊翔

中三理事: Nityan A/L Athavan

中二理事:饶子俊

预备班理事:胡富霖

普通会员:陈泰文,张妍雯,陈启燊,蔡崇敬,江晓蓝,胡振益,梁文俊,何振琮,尤芳镇,张宇光,赖嘉伟,陈慧婷,张俐萱,刘仪薇,刘仪茵,饶子峰,郑家豪,Desmond Darviinsamy A/L Samy,梁诗玲。

 

(二)学会背景

我校羽球学会成立于一九八七年,至今已走过二十四个年头。由于今年反应极佳,有许多有潜质的球员都纷纷加入本学会,所以会员便从十几位增加到二十八位。在今年,本学会聘请了一位资深的羽球教练,名字是Savaranan。他乃是霹雳州选手,会员们于每星期日晚上七点至九点在梁九治大礼堂进行练习。练习时,它会给予我们体能训练以及教导我们各种打羽球的技巧。他是一位很严格的羽球教练,练习时不许会员们松懈,会员们也认真向他学习。有参与练习的会员每个月都必须缴付二十五令吉。

 

(三)宗旨

培养学生对羽球的兴趣。

发掘学生在羽球方面的潜能。

训练学生在学会理应有的纪律及体育精神。

灌输打羽球应有的技巧给学生以便能在各项比赛中获得佳绩为校争光。

 

(四)会员籍

本学会今年度共有二十八位会员。上午班,中三至中五共有十八位会员。下午班,预备班至中二共有十位会员。全体共二十八位会员。所有会员不需要缴付会员费。


(五)常年活动

每周日羽球练习。

运动嘉年华练习。

运动嘉年华。

江沙县学年男女羽球单打个人赛。在此比赛中,胡韵慈同学荣获十八岁以下女子组单打冠军。

兴中中学常年羽球赛。

 

KELAB BADMINTON

Guru Penasihat:  Pn. Chin Soo Fen

                            Pn. Fatimah Yunos

                            Encik Ganesan

                            Pn. Melati

Pengerusi          : Yin Wen Chinn

Naib Pengerusi : Woo Yin Tze

Setiausaha        :Chong Sai Min 

Bendahari         : Lee Xiu Rou

Wakil Tingkatan 5: Liew Peng Chong

Wakil Tingkatan 4: Chin Chun Seong

Wakil Tingkatan 3: Nityan A/L Athavan

Wakil Tingkatan 2: Liew Ze Zuin

Wakil Peralihan: Foo Fook Lim

Ahli-ahli biasa:  Chan Tai Man, Chong Yen Mun, Tan Kee Sin, Daniel Chua Chong Jing, Kong Siew Nam, Foo Chun Yit, Leong Boon Zun, Ho Chan Chong, Heo Hong Chin, Chong Yee Kong, Lai Kah Wei, Tan Vooi Teng, Chang Li Xuan, Liew Yee Wei, Liew Yee Yin, Liew Ze Feng, The Kar Hoe, Desmond Darviinsamy A/L Samy, Celine Leong.

               

Kelab Badminton S.M.J.K Shing Chung telah ditubuhkan pada tahun 1987. Kelab Badminton mempunyai 28 orang ahli. Ahli-ahli kelab kita tidak dikenakan bayar yuan. Sekolah S.M.J.K telah menbekalkan dewan Leong Ah Chee kepada semua ahli untuk menjalankan latihan.

                Matlamat utama penubuhan kelab badminton adalah untuk menanam minat di kalangan pelajar sekolah dan menyemai semangat kesukanan di jiwa pelajar-pelajar serta melatih pemain-pemain wakil sekolah supaya mereka dapat mengetahui teknik-teknik bermain badminton dan akhirnya  mencapai kejayaan dalam pelbagai pertandingan badminton.

                Dengan ini, kelab badminton sekolah juga merupakan satu kelab yang dapat mencungkil bakat pelajar-pelajar dalam permainan badminton. Di samping itu, kelab ini juga boleh melatih seseorang pelajar menjadi lebih berdisiplin dan berbadan sihat.

Kelab kita juga mempunyai seorang jurulatih yang berpengalaman dan berdedikasi, beliau bernama Savaranan. Beliau juga merupakan wakil pemain badminton negeri Perak.  Encik Savaranan bersikap tegas semasa melatih pemain-pemain sekolah, pemain-pemain pula amat berusaha semasa menjalankan latihan. Encik Savaranan dan ahli- ahli menjalankan latihan pada pukul 7pm hingga 9pm setiap Ahad di Dewan Leong Ah Chee dengan penuh semangat. Setiap ahli yang melibat dalam latihan dikenakan bayaran RM25.

                Kelab kita berharap agar bilangan ahli kita semakin bertambah pada masa yang akan datang. Kesimpulannya, kita semua berjanji akan menjalankan latihan dengan bersungguh-sungguh dan penuh semangat supaya dapat mencapai kejohanan dalam pelbagai pertandingan badminton agar mengharumkan nama baik sekolah. Sekian.

 

Aktiviti-aktiviti sepanjang tahun 2011:

Latihan Mingguan dijalankan pada setiap Ahad.

Latihan Karnival sukan.

Karnival sukan.

Kejohanan Badminton individu MSSPK Daerah Kuala Kangsar. Dalam pertandingan ini, seorang pelajar kita, bernama Woo Yin Tze telah mendapat johan dalam kategori perseorangan perempuan di bawah 18 tahun.

Pertandingan badminton tertutup S.M.J.K Shing Chung.