Co-Curriculum 课外活动 - Uniformed Groups 制服团体

Harmonika & Koir News 新闻

 

                     和丰兴中国民型中学合唱团会务报告2011

                                                                                                                                         李颖岚老师

 

    和丰兴中国民型中学合唱团成立于1999年,初期团员有45位,以四部和声练习,一般上练习时间不固定,校方还未具备钢琴和键盘乐器,团员大多数在晚上8点三十分至十点钟,挤在老师家中的小客厅练习。由于这一时段是补习黄金时间,大多数团员都不能准时出席,陆续有人来也有人提早离开,很感谢热心的家长牺牲休息时间,配合练习时段接送孩子。

     2000年本团除了在校内颁奖礼, 教师节和毕业典礼演出外,也受和丰佛光会邀请在慈善晚宴呈献节目。

    2001本团第一次参加江沙县教育局主办的中学合唱比赛,初试啼莺即获得冠军荣衔。在同年代表江沙县参加全州赛排名第四。

   2002本团第二次参加江沙县教育局主办的中学合唱比赛,再次获得冠军荣衔。在同年代表江沙县参加全州赛排名第四。

   2003本校开办中一音乐课程,并购买了一台电子数码钢琴,所有音乐班学员都必须成为基本团员,练习时间固定在星期六早上十点钟。本团第三次参加江沙县教育局主办的中学合唱比赛,再次获得冠军荣衔。在同年代表江沙县参加全州赛排名第五名。

   20042009参加江沙县教育局主办的中学合唱比赛,连续获得九年的冠军荣衔。

期间2006年吡叻苏丹华诞, 本合唱团很荣幸被邀请到江沙皇宫殿下御前演唱。

   2008年参加全州赛荣获评委赏识最佳表现。

   2010中学合唱比赛停办。

   2011在兴中百年倒数音乐晚会呈献节目.

   表江沙县参加全州中学合唱比赛,表现优越但未能获得任何奖项。

注:(19992003每一位团员都获得老师录制的卡带,内含所有练习曲目四个声部的个别声部音乐, 及伴奏音乐,务求学员们都能熟练自己声部的和音。自20052009每一位团员都获得老师录制的CD光碟,内含所有练习曲目四至五个声别部的个别声部音乐。2011老师把所有录制好的练习曲目和个别声部以电邮和手机蓝牙方式传送给团员,团员们能事半功倍把自己的声部掌握好)

Laporan Aktiviti Kelab Koir SMJK Shing Chung 2011

Kelab Koir SMJK Shing Chung ditubuhkan pada tahun 1999, kelab koir ini bermula dengan 45 ahli yang berlatih dalam 4 bahagian suara(SATB), masa latihannya tidak tetap, pihak sekolah masih belum menyediakan piano atau keyboard untuk latihan koir., majoriti  ahli pasukan koir akan berkumpul di ruang tamu rumah cikgu pada waktu malamuntuk menjalankan latihan dari 8.30 hingga 10.00 untuk sessi latihan.Oleh sebab pada masa itu ramai pelajar menumpukan perhatian pada kelas tuisyen, menyebabkan majoriti  ahli koir tidak dapat datang pada masa tepat, dan ada yang akan balik awal. Kerjasama  ibu bapa ahli koir amat dihargai kerana mereka sanggup meluangkan masa sendiri untuk menghatar dan membawa anak mereka balik ke rumah setelah latihan telah tamat.

   Pada 2000 kelab koir selain  membuat persembahan pada Hari Anugerah Cemerlang , Perayaan Hari Guru dan Majlis Konvogasyen, koi r sekolah juga dijemput untuk membuat persembahan di Malam Amal yang dianjur oleh Persatuan Buddha Sungai Siput(U) Perak.

   2001  kali pertama menyertai pertandingan koir Sekolah Menengah Peringkat Daerah Kuala Kangsar yang dianjurkan oleh PPD Kuala Kangsar, SMJK Shing Chung berjaya merebut Johan dan mewakili Daerah Kuala Kangsar Ke Peringkat Negeri dan mendapat kedudukan tempat Ke-4.

   2002 kali kedua memasuki pertandingan mendapat keputusan yang sama dengan tahun yang sebelumnya.

   2003 pihak sekolah telah menyediakan sebuah Piano Digital untuk  mengenali kelas muzik KBSM bagi Tingkatan 1 dan semua murid-murid kelas muzik wajib menjadi ahli koir.Waktu latihan ditetapkan pada 10.00 pagi setiap Sabtu. Pada tahun ini keputusan pertandingan koir  sama dengan tahun sebelumnya.

   2004-2009 masih menyertai pertandingan yang dianjur PPD Kuala Kangsar  kekal menjadi Johan berturut-turut  9 kali.

    Pada tahun 2006 sempena Hari Keputeraan Yang Maha Mulia Sultan Perak, Kelab Koir Shing Chung dijemput membuat persembahan di Istana Kuala Kiangsar.

   Pada tahun 2008 berjaya mendapat Piala Juri untuk Persembahan Terbaik di peringkat negeri..

   2010 tiada pertandingan koir.

   2011 dicadang untuk mewakili Daerah Kuala Kangsar ke Pertandingan Koir Sekolah Menegah Peringkat Negeri Perak, walaupun persembahan baik dan bermutu masih dengan duga cita tidak mendapat sebarang anugerah.

Catatan: (1999-2003 setiap ahli koir dibekal satu kaset pita rakaman dengan lagu-lagu pilihan  dalam 4 bahagian suara dan bahagian suara individu serta  muzik iringan  yang khas dirakam oleh guru. Tujuan ini untuk setiap ahli koir  dapat menguasai bahagian suara masing-masing dengan masa yang singkat.

   2005-2009 setiap ahli koir dibekalkan cekara padat (CD) dengan  lagu-lagu pilihan dalam 4 bahagian suara dan bahagian suara individu serta  muzik iringan  yang khas dirakam oleh guru.

   2011 lagu-lagu pilihan dalam 4 bahagian suara dan bahagian suara individu serta  muzik iringan  yang khas dirakam oleh guru.dihatar ke ahli-ahli koir melalui e-mail dan telefon bimbit. Ini amat berkesan kerana ahli-ahli koir boleh membuat latihan di mana-mana sahaja apabila berada di luar tempat.)

 

Laporan : Lee Kong Foo

                (Ketua Guru Penasihat selaku Jurulatih)